Bilmen gereken kurallar
- Kadın işçinin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra on altı hafta olmak üzere toplam yirmi dört hafta çalıştırılmaması esastır; çoğul gebelikte doğum öncesine iki hafta eklenir. Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu, madde 74
- Sağlık durumu uygunsa ve hekim onaylarsa kadın işçi doğumdan önceki iki haftaya kadar çalışabilir; çalıştığı süreler doğum sonrasına eklenir. Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu, madde 74
- Kadın işçiye bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir; bu süre çalışma süresinden sayılır. Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu, madde 74
- Eşi doğum yapan işçiye on gün ücretli izin verilir. Kaynak: 4857 sayılı İş Kanunu, ek madde 2
- Sigortalı kadın, üç doğuma kadar, her doğumdan sonraki iki yılı geçmemek ve çocuğu yaşıyor olmak şartıyla sigortalı olmadığı süreleri borçlanabilir. Kaynak: 5510 sayılı Kanun, madde 41/a
- Aşı takvimi hesabı, Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi'ni bebeğinin doğum tarihine uygular. Kaynak: T.C. Sağlık Bakanlığı Aşı Portalı: Ulusal Aşı Takvimi
- Kilo ve boy persentilleri, Dünya Sağlık Örgütü'nün sıfır ile beş yaş arası çocuk büyüme standartlarına dayanır. Kaynak: WHO Child Growth Standards: Weight-for-age
Oran ve tutarlar bu sayfada yazılmaz; güncel değerleri ve yürürlük tarihlerini her adımın hesaplayıcı sayfasında, kaynaklarıyla birlikte görürsün.
Sıkça sorulan sorular
Doğum izni kaç hafta?
İş Kanunu'na göre kadın işçi doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra on altı hafta olmak üzere toplam yirmi dört hafta çalıştırılmaz; çoğul gebelikte doğum öncesine iki hafta eklenir (4857 sayılı Kanun madde 74). Tarihleri doğum izni hesabında görebilirsin.
Babalık izni kaç gün?
İş Kanunu'na tabi çalışan babaya eşinin doğumunda on gün ücretli izin verilir (4857 sayılı Kanun ek madde 2). Devlet memurlarına da isteği üzerine on gün babalık izni verilir (657 sayılı Kanun madde 104).
Persentil düşük çıkarsa endişelenmeli miyim?
Tek bir persentil değeri tanı koydurmaz. Önemli olan bebeğin kendi eğrisini izleyip izlemediğidir. Ölçümler arasında belirgin bir düşüş ya da sıçrama görürsen, ölçümleri yanına alıp hekiminle konuş.
Aşı takvimi hesabı resmî takvimin yerine geçer mi?
Hayır. Hesap, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı takvimi bebeğinin doğum tarihine uygular; aşının yapılıp yapılmayacağına ve zamanına hekim karar verir. Kesin randevu için aile hekimine danış.
Doğum borçlanmasını kimler yapabilir?
Kanun, sigortalı kadının en fazla üç doğum için, her doğumdan sonraki iki yılı aşmayan ve sigortalı olarak geçmeyen süreleri borçlanmasına izin verir; çocuğun yaşıyor olması şarttır (5510 sayılı Kanun madde 41). Başvuru ve kesin tutar için SGK'ya danış.
Rehberde girdiğim bilgiler bir yere kaydediliyor mu?
Hayır. Rehber özeti, adımlarda hesapladığın ana sonuçları ve sonraki adıma aktarılacak birkaç alanı yalnızca bu tarayıcı sekmesinin oturum belleğinde tutar. Sunucuya gönderilmez, sekmeyi kapatınca silinir; Özeti temizle düğmesiyle hemen de silebilirsin.
Son güncelleme: (rehber metninin son değiştiği tarih). İlk yayın: .