Kira artış oranı nasıl hesaplanır?
Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre konut ve çatılı işyeri kiralarında yenilenen kira yılındaki artış, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemez.
Bu oran TÜİK tarafından her ay açıklanır. Hesaplayıcı, kira yenileme ayından bir önceki aya ait oranı kullanır. 11.06.2022 ile 01.07.2024 arasında konut kiralarında ayrıca geçici bir üst sınır uygulanmıştı; hesaplayıcı bu dönemi de veri setine göre dikkate alır.
Taraflar daha düşük bir artış oranında anlaşabilir; hesaplanan oran yasal üst sınırdır.
Formül
- Artış tutarı
Mevcut kira × TÜFE 12 aylık ortalama değişim oranı- Yeni kira
Mevcut kira + artış tutarı
Örnek hesap
Aşağıdaki örnek, şu değerlerle (Mevcut aylık kira: 15.000,00 TL, Yenileme yılı: 2026, Yenileme ayı: Ocak, Kiralanan: Konut) güncel veri setine göre hesaplayıcının kendisiyle hesaplanmıştır. Veri seti: 30.10.2026.
| Adım | Hesap | Değer |
|---|---|---|
| Mevcut kira | 15.000,00 TL | |
| TÜFE 12 aylık ortalama değişim (Aralık 2025) | TBK m.344: yenilemeden önceki ayın 12 aylık ortalaması | %34,88 |
| Azami artış tutarı | 15.000 × %34,88 | 5.232,00 TL |
| Azami yeni kira | 15.000 + 5.232 | 20.232,00 TL |
| Ocak 2026 itibarıyla azami yeni kira | 20.232,00 TL |
Güncel oranlar ve veriler
TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı (kira artış üst sınırı)teyit sürüyor
Resmî kaynaktan teyit sürüyor; ayrıntı veri sayfasında.
Konut kiralarında %25 geçici artış sınırı (TBK geçici m.1-2)
- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (m.344) (erişim 30.10.2026)
Son güncelleme: (içerik ya da kullanılan verinin son değiştiği ya da kontrol edildiği tarih).
Hesaba katılmayanlar
- Taraflar arasında kararlaştırılan daha düşük artış oranları dikkate alınmaz.
- Beş yılı dolduran kiralarda kira tespit davasıyla belirlenebilecek tutar hesaplanmaz.
- Kira sözleşmesindeki döviz ya da farklı endeks hükümleri hesaba katılmaz.
Sıkça sorulan sorular
Kira artışında hangi oran kullanılır?
Bir önceki kira yılına ait TÜFE'nin on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı kullanılır. Bu oran yasal üst sınırdır.
Ev sahibi bu orandan fazla artış isteyebilir mi?
Yenilenen kira yılında sözleşmeye bu oranın üzerinde bir artış yazılsa bile yasal sınırı aşan kısım geçerli değildir. Beş yılı dolduran kiralarda ise kira tespit davası ile hakim yeni kirayı belirleyebilir.
Hangi ayın oranını kullanmalıyım?
Kira yenileme ayından bir önceki aya ait TÜFE on iki aylık ortalama değişim oranı kullanılır. Hesaplayıcı yenileme yılı ve ayına göre uygun oranı veri setinden seçer.
Bu hesaplama işyeri kiraları için de geçerli mi?
Evet, TBK 344. madde konut ve çatılı işyeri kiralarında uygulanır.
TÜFE oranı nereden geliyor?
Oranlar TÜİK'in tüketici fiyat endeksi bültenlerinden alınır. Kullanılan değer ve kaynağı sonuç kartında ve aşağıdaki veri tablosunda gösterilir.