E-Tebligat Tebliğ Tarihi Hesaplama

Elektronik tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Ulaşma günü sayılmaz; beşinci gün hafta sonuna ya da tatile denk gelse de tebliğ o gün gerçekleşir. Tebligata bağlı süreler bu günü izleyen günden başlar.

Son güncelleme: · Hukuk ve resmî işlem hesaplamaları

Hesaplama formu

Tebligatın e-tebligat adresine ulaştığı tarihi gir; tebliğ sayıldığı gün ve sürelerin başlangıcı hesaplanır.

UETS ya da e-Devlet'te görünen ulaşma (gönderim) tarihi; okuma tarihi değil.

Ne hesaplaman gerektiğinden emin değil misin? Hesap asistanına sor, uygun hesaplayıcıyı birlikte bulalım.

Sonucun burada görünecek

Soldaki formu doldurup Hesapla'ya bas; ana sonuç, dağılım ve adım adım hesap burada açılır.

Örnek: Tebliğ edilmiş sayıldığı gün 31.10.2026 Cumartesi Örneği incele

E-tebligat tebliğ tarihi nasıl hesaplanır?

Tebligat Kanunu'nun 7/a maddesi ve Elektronik Tebligat Yönetmeliği'nin 9. maddesine göre elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

Ulaştığı gün sayılmaz; ertesi günden başlayarak beş gün sayılır ve beşinci gün tebliğ tarihidir. Tebligatı daha erken açıp okumak bu tarihi öne çekmez.

Kanun ve yönetmelikte beşinci günün hafta sonu ya da resmî tatile denk gelmesi hâlinde ertelemeye ilişkin bir kural yoktur. Tatil kuralı, tebliğden sonra işleyen sürenin son günü için uygulanır.

İtiraz, istinaf ya da cevap süresi tebliğ gününü izleyen günden başlar. Sürenin son gününü bulmak için tebliğ tarihini hukuki süre hesaplayıcısına girebilirsin.

Formül

Tebliğ tarihi
ulaşma tarihi + beş gün
Sürenin ilk günü
tebliğ tarihi + bir gün

Örnek hesap

Aşağıdaki örnek, şu değerlerle (Tebligatın e-tebligat adresine ulaştığı tarih: 26.10.2026) hesaplayıcının kendisiyle hesaplanmıştır.

Örnek hesap adımları
AdımHesapDeğer
Ulaşma tarihi (sayılmaz)tebligatın elektronik adrese ulaştığı gün26.10.2026 Pazartesi
İzleyen beşinci gün26.10.2026 + 5 gün31.10.2026 Cumartesi
Sürelerin ilk günütebliğ günü sayılmaz, ertesi gün başlar01.11.2026 Pazar
Tebliğ edilmiş sayıldığı gün31.10.2026 Cumartesi

Kaynaklar

Son güncelleme: (içerik ya da kullanılan verinin son değiştiği ya da kontrol edildiği tarih).

Hesaba katılmayanlar

  • Vergi Usul Kanunu'na göre yapılan elektronik tebligatlar kendi kanunundaki kurala tabidir.
  • Ulaşma tarihi UETS ya da e-Devlet kaydından okunmalıdır; e-posta ve kısa mesaj bildirimi tarihi esas değildir.
  • Sürenin son günü hesaplanmaz; bunun için hukuki süre hesaplayıcısını kullan.

Sıkça sorulan sorular

E-tebligatı hemen açarsam tebliğ tarihi değişir mi?

Hayır. Kanun tebliği ulaşma tarihine bağlar: tebligat, ulaştığı günü izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Daha erken okumak tarihi değiştirmez.

Beşinci gün pazar ya da bayrama denk gelirse ne olur?

Tebliğ yine o gün yapılmış sayılır; kanunda tebliğ gününü erteleyen bir hüküm yoktur. Resmî tatil kuralı yalnızca işleyen sürenin son günü için geçerlidir.

Kimler e-tebligat almak zorundadır?

Kamu idareleri, özel hukuk tüzel kişileri, noterler, baroya kayıtlı avukatlar, sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler zorunludur. Diğer kişiler talep ederse e-tebligat adresi alabilir.